dimecres, 8 d’agost del 2012

CASTELL DE LA CLUA D'AGUILAR.

La ruta del Segre ha tingut una gran importància com a camí transpirinenc al llarg de la història; a pesar de les grans dificultats degudes a la configuració del relleu, Roma construí una sòlida via que remuntava el Segre i comunicava Llerda amb Ruscino (Castellrosselló, Perpinyà) on enllaçava amb la gran via de la costa. 
El castell de la Clua era doncs la porta sud del Pirineu en el limit de les actuals comarques de l'Alt Urgell, la Noguera i el Solsonès.


El poble de la Clua des de Mirambell

El lloc de la Clusa apareix esmentat en el document de l'acta de consagració de la Seu d'Urgell i el castell de la Clua és àmpliament documentat al llarg dels segles XI i XII.

El poble de la Clua és situat a dalt d'un turó, a la vorera del Segre, en un meandre del riu. El pantà de Rialb avui nega els seus camps de conreu deixant el poble solitari, dalt d'un turó, com un petit Mont Saint Michel, expectant i vigilant les pujades de l'aigua que l'envolta.



El municipi de Bassella, Alt Urgell, ha estat un dels més afectats per la construcció del pantà de Rialb. No solament el regadiu sinó també el cap de municipi, el poble de Bassella, i els d'Aguilar i Castellnou de Bassella a més de diversos masos. 

Gràcies a la seva ubicació, el poble de la Clua s'ha salvat de ser cobert per les aigües del pantà i avui està sotmès a una exhaustiva restauració.






L'església de Sant Sebastià de la Clua és al cim del poble. Dedicada a sant Sebastià, romànica i construïda amb un bell aparellat del segle XII, és un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil semicircular, reforçada per un arc toral. 
Façana de ponent de l'església de Sant Sebastià de la Clua d'Aguilar, resultat d'una modificació del segle XII sobre un edifici més primitiu.


Al seu costat, en la tanca del cementiri hi ha reutilitzats en el paredat, com a material de construcció, algunes caixes i tapes de sarcòfags decorades amb motius populars.


Detall dels motius que decoren els sarcòfegs distribuits en tres cercles amb motius d'estrella o de flor de sis pètals que recullen diverses tradicions visigòtiques amb origen en el món pre-romà. També hi podem trobar una inscripció de caràcters gòtics. 

Vells racons





I nous camins.


Els horts de tota la vida, envoltats de flors

L'església de Sant Martí de la Clua es troba a uns 500 m del poble. És una esglesolia rural enmig d'uns camps de conreu i durant molt de temps abandonada i afectada per la construcció del pantà de Rialb.


L'església de Sant Martí de la Clua és va restaurar i salvar de les aigües del pantà.

L'església, del segle XI, és un edifici d'una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular obert mitjançant un estret arc presbiteral i coberta amb una volta de canó de perfil semicircular. 


Si no el coneixeu, us convido a visitar aquest bonic poble, que dia a dia, reneix amb il·lusió.
Desitjo que us hagi agradat!

 *El poble celebra la festa major el tercer diumenge d'octubre i la festa de sant Sebastià pel gener.

4 comentaris:

  1. Querida Elisenda
    El té de hoy no podia esdtar dedicado a nadie más que a tí y a tus montañas encantadas,recorrerlas contigo es un maravilloso regalo virtual
    Un Beso

    ResponElimina
  2. Que lugar más hermoso, lo he disfrutado casi casi
    como en vivo..

    abrazos

    ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina maravella!! No el coneixia, i anirem!!!gracies!

      Elimina
    2. Segur que si hi vas t'agradarà molt. Una abraçada!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...