dijous, 24 de maig del 2012

EL JARDÍ DEL CASTELL D'OLIANA

I entre les runes velles de l’antic poble trobem un jardí de roses i espígols, presidit per la màgia de tres escultures: Les Dreugels i les arcades de la Rosa i del Drac que, silencioses, ens observen i ens donen la benvinguda al jardí.



Quan vàrem començar a visitar aquest entorn vam començar també a escoltar una història en els murmuris subtils de les pedres de l'antic poble del Castell d'Oliana. Era la història d'un jardí que dormia profundament sota l'herba i l'heura, un jardí somniat per “les Dreugels”, éssers màgics que habiten des de temps immemorial entre les runes de l'antiga Oliana, esperant que algú les retrobi.

A partir d'aquest moment, una idea es va anar forjant: recuperar aquest espai privilegiat per la seva especial ubicació. Així va néixer Cau del'ArT, una associació que té  com un dels seus objectius donar nova vida a espais oblidats i ajudar així a regenerar el nostre patrimoni natural i cultural.

El juny del 2009 Cau del'ArT, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Oliana, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i sobre tot del poble d’Oliana, va organitzar en aquest indret el “1r festival del'ArT - Oliana”, en el que van tenir cabuda tot tipus de manifestacions artístiques i on una plantada popular va involucrar la gent del poble per crear, entre les runes de l'antiga vila, un jardí de roses i espígols del qual en pogués gaudir tothom en el futur.


Arcada de la Rosa de l'escultor xilé Alejandro Nilo

Escultura de "Les Dreugels" de l'escultor xilé Alejandro Nilo

Arcada del Drac de l'escultor xilé Alejandro Nilo
Plaça dels Manairons

Qui sap exactament on, però en algun lloc del nostre interior hi ha un jardí secret,  on gaudim dels nostres millors moments de pau i contemplació i on podem trobar refugi en moments dolents; un jardí del qual cal tenir cura per evitar que s’ompli de males herbes i quedi abandonat.

El jardí parla de nosaltres, perquè nosaltres som el nostre jardí

I quan el visitem deixem de banda el soroll del món i la confusió









El jardí del Castell no s'hauria pogut fer sense la col·laboració
dels amics del Castell i la gent del poble d'Oliana




Y entre las viejas ruinas del antiguo pueblo encontramos un jardín de rosas y lavandas, presidido por la magia de tres esculturas: Les Dreugels i las arcadas de la Rosa y del Dragón que, silenciosas, nos observan y nos dan la bienvenida al jardín.


Cuando empezamos a visitar este entorno empezamos también a escuchar una historia en los murmullos sutiles de las piedras del antiguo pueblo del Castillo de Oliana. Era la historia de un jardín que dormía profundamente bajo la hierba y la hiedra, un jardín soñado por “las *Dreugels”, seres mágicos que habitan desde tiempo inmemorial entre los escombros de la antigua Oliana, esperando que alguien las reencuentre.

A partir de ese momento, una idea se fue forjando: recuperar este espacio privilegiado por su especial ubicación. Así nació Cau del'ART, una asociación que tiene como uno de sus objetivos dar nueva vida a espacios olvidados y ayudar así a regenerar nuestro patrimonio natural y cultural.

En junio de la 2009 Cau del'ArT, con la colaboración del Ayuntamiento de Oliana, del Consejo Comarcal del Alt Urgell y sobre todo del pueblo de Oliana, organizó en este lugar el “1r festival del'ARTE - Oliana”, en el que tuvieron cabida todo tipo de manifestaciones artísticas y donde una plantada popular involucró la gente del pueblo para crear, entre los escombros de la antigua villa, un jardín de rosas y espliegos del cual pudiera disfrutar todo el mundo en el futuro.

Quién sabe exactamente dónde, pero en algún lugar de nuestro interior hay un jardín secreto, donde disfrutamos de nuestros mejores momentos de paz y contemplación y donde podemos encontrar refugio en los malos momentos; un jardín que hay que cuidar para evitar que se llene de malas hierbas y quede abandonado.

El jardín habla de nosotros, porque nosotros somos nuestro jardín

Y cuando lo visitamos dejamos de lado el ruido y la confusión del mundo 

Es nuestro deseo que el jardín del Castillo de Oliana sea para todos un lugar especial para todos, donde conectar con el universo y disfrutar de  momentos  privilegiados."


Este jardín no hubiera sido posible sin la colaboración de los  amigos del Castillo y la gente del pueblo de Oliana.

1 comentari:

  1. Quina bona idea de blog, Elisenda. Está molt ben pensat, doncs hi han moltes històries de prop que desconeixem, la majoria. Personalment m'encanta veure llocs nous, i com que em fascina la història i les llegendes, tot plegat em sembla preciós.
    Petons, bon cap de setmana,
    Marta

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...