dilluns, 11 de juny del 2012

CASTELL I POBLE D'AGUILAR DE BASSELLA

El castell d'Aguilar de Bassella, amb les ruïnes de l'antic poble, és situat en un cim, a la dreta del riu Segre i al peu de la serra de Sant Marc.


El castell d'Aguilar de Bassella, avui conegut popularment com Aguilar vell, és esmentat per primera vegada l'any 1042, com a límit a tramuntana del Castell de la Clua. Aquesta fortalesa tancava l'extrem sud del comtat d'Urgell davant les terres dominades pels musulmans.


Situat dalt d'un promotori destacat, ha sofert moltes modificacions i en resten nombroses construccions de difícil datació, ja que han estat aprofitades en èpoques distintes.


La resta més important de l'antic castell d'Aguilar és una torre romànica de planta circular, caiguda en part, i de la qual en resten uns 6 m d'alçada. És situada sobre un sòcol rocós de 5 m per la qual cosa destaca per damunt de les altres construccions.



Les despulles del castell d'Aguilar de Bassella es troben envoltades per les restes de l'antic poble disposades en dues línies, una al costat de l'altra, separades per un carrer de 2,20 m d'amplada que travessa la població de N a S. Aquestes cases són quasi totes iguals, de planta lleugerament rectangular i els murs de 60 cm d'ample, són fets amb pedra i tapia; els carreus, irregulars, arriben fins a 1,50 m d'alçada i la resta és tàpia. A totes les cases hi ha una única porta d'accés que fa 1 m d'amplada.



Fora del recinte emmurallat, al nord de la torre i en un espai inferior, són visibles les restes de l'església romànica dedicada a Sant Sadurní.



El vell cementiri d'Aguilar de Bassella


Avui les restes de les seves edificacions, testimonis d'un passat important, resten aïllades a causa de la construcció del pantà de Rialb, però imponents s'alçen orgulloses de pertànyer al paisatge que l'acull.




 L'antiga palanca del desaparegut poble de Bassella,  s'endinsa en les aigües del pantà de Rialb
Vista des del Castell d'Aguilar de Bassella

Situació: Mapa: 34-12 (291). Situació: 31TCG573533. (Carretera de Peramola fins a Tragó, i d'allà a Nuncarga i a Aguilar.)
*Enciclopedia Catalana. Catalunya Romànica, vol. VI l'Alt Urgell Andorra.



1 comentari:

  1. Qué precioso blog Elisenda, cuanta naturaleza y que bellas fotos, me he quedado encantada.

    Un abrazo amiga Elisenda

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...